Fremgangsmåde
- Opløs gæren i den lunkne mælk i en stor skål.
- Tilsæt sukker, salt, det smeltede smør og halvdelen af melet. Rør godt.
- Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen grundigt i ca. 8-10 minutter, til den er glat og smidig.
- Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 1 time ved stuetemperatur.
- Vend dejen ud på et let meldrysset bord og del den i 12 lige store stykker.
- Form hvert stykke til en rund knude og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Lad knuderne efterhæve tildækket i 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 220 grader over- og undervarme.
- Pisk ægget og pensl knuderne for en gylden overflade.
- Bag knuderne i ovnen i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Smelt smør og pensl straks de varme knuder for en blank og lækker smørglans.
Variationer
- Tilsæt fintrevet citronskal eller kardemomme for ekstra smag.
- Erstat en tredjedel af hvedemelet med fuldkornsmel for grovere knuder.
- Drys knuderne med sesamfrø eller birkes inden bagning.
Serveringsforslag
- Perfekte til eftermiddagskaffen med smør og marmelade.
- Gode som mellemmåltid med ost eller syltetøj.
- Lækre til suppe eller cremet gryderet.
Information
Daggryets Hvedeknuder med Smørglans er en opskrift, der blev til i et forsøg på at skabe det perfekte bløde og luftige knuder til en stille morgenstund. En gammel familieopskrift, der er blevet moderniseret og forfinet til at passe til det moderne køkken, men som stadig bærer på nostalgien fra de varme, smørglinsende knuder, der dufter af hygge og hjem.
Oprindelse
Hvedeknuder er en klassisk del af dansk hjemmebag og har rødder i de enkle, bløde hveder, der traditionelt blev bagt til særlige lejligheder samt til dagligt som et mellemmåltid. Teknikken med at pensle med smør efter bagning giver en glansfuld og smagfuld overflade, som har været populær i danske køkkener i generationer. Denne opskrift er tilpasset for at kunne laves nemt hjemme med almindelige ingredienser og udstyr.