Fremgangsmåde
- Smuldr gæren i en skål og opløs den i den lunkne mælk.
- Tilsæt sukker, salt, smør og halvdelen af havregrynene og rør det sammen.
- Tilsæt melet lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem, til den er smidig og slipper skålen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter, til den er næsten fordoblet.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 10 lige store kugler, og placer dem på en bageplade med bagepapir.
- Tryk hver kugle flad til ca. 2 cm tykkelse og drys evt. med de resterende havregryn.
- Lad mælkepletterne efterhæve i ca. 15 minutter.
- Bag i en forvarmet ovn ved 220°C (almindelig ovn) i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du banker under dem.
Variationer
- Tilsæt en håndfuld rosiner eller tørret frugt for ekstra sødme.
- Erstat halvdelen af hvedemelet med fuldkornshvedemel for grovere tekstur.
Serveringsforslag
- Server med smør og ost til morgenmad eller eftermiddagste.
- Perfekte til suppe og salater som blødt tilbehør.
Information
Opskriften på disse raskhævede mælkepletter med havre stammer fra en hurtig eftermiddag, hvor der skulle bages noget blødt og luftigt til kaffen. Kombinationen af havre og mælk giver et mildt og lidt sødt brød, som hurtigt blev en favorit hos både børn og voksne. De er nu faste i repertoiret, når der skal bages nemt og hurtigt med almindelige ingredienser.
Oprindelse
Mælkepletter er en traditionel type bløde, let sødede boller, som ofte findes i engelsk og skotsk bagning. De adskiller sig ved at være mindre og fladere end klassiske boller og typisk indeholde mælk for en blød krumme. Havre tilsættes ofte for smag og tekstur. Hurtig hævning med gær gør dem velegnede til hjemmebagning, når man ikke ønsker langtidshævet dej.