Fremgangsmåde
- Opløs gæren i lunkent vand sammen med honning.
- Tilsæt speltmel, salt og olivenolie, og rør dejen sammen til den er ensartet.
- Ælt dejen let på et melet bord i 5 minutter, da speltmel kræver mindre æltning.
- Lad dejen hæve tildækket i en skål i 45 minutter ved stuetemperatur.
- Rul dejen ud til en aflang firkant, og rul den sammen til en lang pølse.
- Form pølsen til en kringel ved at sno den og lægge enderne sammen.
- Læg kringlen på en bageplade med bagepapir, og lad den efterhæve i 20 minutter.
- Forvarm ovnen til 220°C (almindelig over- og undervarme).
- Bag kringlen i ca. 25 minutter, til den er gylden og gennembagt.
- Afkøl på en bagerist inden servering.
Variationer
- Tilsæt 30 g grofthakkede valnødder for ekstra smag og struktur.
- Erstat honning med ahornsirup for en mildere sødme.
- Drys sesam- eller solsikkekerner på toppen inden bagning.
Serveringsforslag
- Server lun med smør og ost til frokost eller som mellemmåltid.
- Perfekt som tilbehør til supper og salater.
Information
Snabblækket Speltkringel opstod som en hurtig løsning til en travl hverdag, hvor lysten til hjemmebagt brød stadig skulle opfyldes. Med enkle ingredienser og korte hævetider er kringlen blevet en favorit blandt både begyndere og erfarne bagere, der ønsker et groft og smagfuldt brød uden at bruge timer i køkkenet. Formen gør den også velegnet til hyggelige sammenkomster, hvor brødet deles og nydes i godt selskab.
Oprindelse
Spelt er et gammelt korn, der oprindeligt stammer fra Centraleuropa og har været brugt i brødbagning i mange hundrede år. Kringelens form stammer fra traditionelle bagetraditioner, hvor dejen snoes og formes til dekorative figurer, der både er æstetiske og praktiske at dele. Denne opskrift er en forenklet version, der bruger gær og hurtig hævning for at gøre bagningen tilgængelig i en almindelig hverdag uden surdej eller lang hævetid.